עש הצימוקים, עשנור התמר
זיהוי:
שני המינים דומים בצורתם החיצונית ל- E. cautella, אבל קטנים יותר במקצת, עם מפרש כנפיים באורך 10 עד 16 מ"מ. במצב מנוחה אורכם של - בוגרי עש הצימוקים הוא כ- 10 מ"מ. הכנפיים הקדמיות אפורות, והכנפיים האחוריות לבנות עם מעטה משי (satin white). לשני זוגות הכנפיים יש ציציות (fringes) בולטות בשוליים. הזחלים לבנים, ולהם ארבע שורות של נקודות בצבע ארגמן (purple) על הגב.
תפוצה:
התפוצה של E. figuliella קוסמופוליטית, בעוד שהמין E. calidella מוגבל כנראה לאירופה ולאזור הים התיכון. בישראל שני המינים שכיחים, ונראה ש- E. figulilella נפוץ בעיקר בתמרים.
אורח חיים והתנהגות:
סוגי המזון המותקפים על ידי מינים אלה מוגבלים יחסית. E. calidella תוקף פרי מיובש מאוחסן, ובמיוחד תמרים וחרובים. E. figulilella תוקף מיד אחרי הקטיף וכן מינים רבים של פירות מיובשים. אבל בניגוד ל- E. calidella המין E. figulilella תוקף את הגידולים לפני הקטיף ואינו מטיב להתפתח במחסן. ראוי לציין התנהגות זו, כיוון שבגללה ניתן להגדיר מינים אלה כמזיקים המתפתחים בתחום הביניים שבין מזיקי שדה אמיתיים לבין מזיקי מחסן אמיתיים. בשנים האחרונות נרשם נזק חמור של E. figulilella בתמרים הגדלים בישראל ובעיקר באיזור הערבה הדרומית.
חרקים אלה חיים ומתפתחים בעיקר בשדה, אבל מוחדרים למחסן על ידי חומר נגוע המגיע מהשדה. הזחלים תוקפים מגוון רחב של פירות יבשים כבר בתהליך ייבושם. במיוחד הם מעדיפים צימוקים, משמש, תאנים, אפרסקים ואגסים. הם תוקפים תאנים שנשרו ואשכולות ענבים פגומים או מכוסים בעובש. צימוקים מותקפים כל עוד אינם נעשים יבשים מדי. צימוקים המיובשים בשמש במגשי עץ מותקפים לעיתים קרובות יותר מאשר צימוקים המיובשים במגשי נייר. הסיבה נעוצה כנראה בכך שהחום הנוצר במגשי נייר מגיע לרמה הקוטלת את הזחלים הבוקעים משם.
הבוגרים מחפשים אחר גומחות מוגנות מאור היום, והם פעילים ביותר בשעות הערב המוקדמות. עש הצימוקים הוא חרק פורה. נקבות שהזדווגו ושהועמד לרשותן מקור מים, הטילו במשך כשבועיים כ-350 ביצים, והשיא היה 692 ביצים. רוב הביצים מוטלות בשעות הערב המוקדמות, בעת ההתעופפות היומית. בלילות חמים, שוהים עשים אלה באוויר מחצי שעה אחרי שקיעת השמש ועד לזריחה, ולרוב בחלק המוקדם יותר של הלילה.
הנקבות מטילות על גבי פרי יבש או בתהליך ייבוש. קצב ההתפתחות של הביצים, הזחלים והגלמים משתנה כתלות בטמפרטורה. בטמפרטורה של 30 מ"צ הביצים בוקעות תוך שלושה עד שישה ימים, והזחל מגיע לגודל מלא של כ-13 מ"מ תוך כ-32 ימים. בתקופה זו ניזון הזחל מהפרי. הזחלים מתנשלים בין ארבע לשמונה פעמים. תקופת פעילותם נמשכת מאפריל עד נובמבר, ובמשך החורף מתארך מאוד מחזור חייהם. תקופת הטרום התגלמות נמשכת יום אחד, ותקופת ההתגלמות - 10 ימים. הופעת הבוגרים מתחילה באפריל ומגיעה לשיאה במאי. במשך החורף אין מוצאים ביצים או בוגרים. בתנאים מיטביים הזכרים חיים 11 ימים בממוצע והנקבה -16 ימים.
(c) כל הזכויות שמורות לחברת אחסנה ירוקה בע"מ.
עשנור התמר