אורזית הסוחר
זיהוי:
הבוגרים של שני המינים הם חיפושיות דקות בצבע חום כהה, באורך 2.5 עד 3.5 מ"מ. מחושיהם קצרים יחסית ובעלי צורת אלה. גופם צר ופחוס (גחון-גב). בצדי החזה שש בליטות דמיויות שיניים. באמצע חלק הגבי של החזה שני חריצי רוחב שטחיים. לאורך כנפי החפייה חריצים מנוקדים, והכנפיים עצמן מכוסות בשערות דקיקות. אורך המצח (הצד של הראש מאחורי העין) קצר בהרבה במין O. mercator מאשר במין O. surinamensis הזחלים לבנים, ארוכים - 4 עד 5 מ"מ ובעלי מבנה שטוח וראש חום. בפרק הבטן האחרון יש זיז בשרני המסייע להם בזחילה.
תפוצה:
המין O. surinamensis הוא קוסמופוליטי ונפוץ מאוד בישראל ואילו המין O. mercator נמצא לרוב באיזורים חמים וטרופיים , ולעיתים הוא מתגלה בתוך מוצרי מזון המיובאים לישראל.
אורח חיים והתנהגות:
נקבה יחידה יכולה להטיל עד 370 ביצים בקצב של 6 עד 10 ביצים ביום. הביצים מוטלות בצורה רופפת על מוצרי המזון. הזחלים תוקפים גרגרים שבורים ושלמים כאחד, אך מעדיפים לתזונתם את העובר שבגרגר ובכך הם פוגעים בנביטה. סבורים שהבוגרים מופיעים לרוב כמזיקים משניים, לאחר פגיעה של מזיקים ראשוניים, כיוון שהם מעדיפים גרגרים גרוסים, אם כי הם יכולים לתקוף גם גרגרים שלמים. לעיתים קרובות הנזק הנגרם על ידי O. surinamensis לגרגרים מאוסמים בישראל קשה ביותר, ויש להתייחס לחרק זה כאל אחד המזיקים החשובים.
הזחלים והבוגרים מסוגלים לחדור לסדקים קטנים מאוד ופוגעים בסוגים רבים של מזון ארוז. הזחלים מתנשלים כפעמיים עד ארבע פעמים בהתאם לתנאים. משך התפחותם הוא 20 עד 80 יום, בטמפרטורה שבין 18 ל-37 מ"צ. תנאי הגידול המיטביים דומים בשני המינים: ל- O. suurinamensis טמפרטורה של 30 עד 35 מ"צ ולחות יחסית של 70% עד 90% , ול- O. mercator טמפרטורה של 30 עד 33 מ"צ ו- 70% לחות יחסית. אך המין O. surinamensis סביל יותר לתנאים קיצוניים של טמפרטורה ולחות. לדוגמה: החיפושית ממין זה יכולה לשרוד בלחות יחסית של 10% ובטמפרטורה שבין 20 ל-37 מ"צ. דווח גם שהיא שרדה ארבעה ימים בטמפרטורה שמתחת לאפס, ובאיזורים ממוזגים היא יכולה לעבור את החורף באסמים לא מחוממים. לעומתה חיפושית מהמין O. mercator בלחות יחסית של 10% יכולה לשרוד רק בטמפרטורות שבין 25 ל-23.5 מ"צ. לבוגרים כנפיים, אך הם מתעופפים רק במקרים נדירים. הבוגרים נוטים לעבור מהמזון לסדקים, לצינורות ולחללים שמתחת לגג האסם, ובמקומות אלה קשה להדבירם. אפשר למצוא אותם לעיתים קרובות מתחת לקליפות עצים, במיוחד בקרבת אסמים. לא דווח על הימצאות Oryzaephilus spp. על גרגרים בשדה לפני הקציר. O. surinamensis הוא מזיק נפוץ בדגנים ובמוצרי דגניים כקמח וגריסים, ואילו המין O. mercator שכיח יותר בזרעי שמן. את שני המינים אפשר למצוא על קופרה (copra) , תבלינים , אגוזים ופירות מיובשים.
שיטות לכידה:
חרקים אלה נחשבים למטפסים טובים המסוגלים לנוע גם על זכוכית נקייה וחלקלקה; על כן, מלכודות מסוג "בור" (עשויות צנצנת זכוכית) אינן מתאימות ללכידתם. הם נכנסים למלכודות מסתור, כמו פסים קרטון גלי, או למלכודות "כיס" המכילות פיתיונות. איסום בתנאים טובים ופיקוח רציף מהווים פתרונות הולמים למניעת התפשטות המזיק.
(c) כל הזכויות שמורות לחברת אחסנה ירוקה בע"מ.