עורית הגרגרים
זיהוי:
הבוגר בצבע שחור חום, לרובח גופו, המכוסה שערות דקיקות, יש כתמים אחדים כהים ובהירים. למחושים עשרה פרקים. גודל הזכר כ-2 עד 3 מ"מ, והנקבה גדולה יותר. הביצה מוארכת וכפופה. צבעה לבן כחלב, אך במשך ההתפתחות היא נעשית כהה יותר. אורכה כ 0.8 מ"מ. הזחל בצבע חום צהבהב ומכוסה שערות חומות ארוכות. אורך גופו מגיע לכדי 7.6 מ"מ. הגולם דומה לזחל, היות שהזחל מתגלם בנשל האחרון.
תפוצה:
מוצאה של עוירת הגרגרים בהודו. והיא נמצאת בכל היבשות. חיפושית זו היא מזיק הגרגרים הקשה ביותר בארצות ששורר בהן אקלים חם. במחסנים שנפגעו קשה עלול הנזק להגיע עד כדי 20% ממשקל התבואה. עקב עמידות המזיק לחומרי הדברה והנזק הקשה שעלול להיגרם על ידי מזיק זה, הוא נכלל בארצות רבות הרשימת מזיקי ההסגר. תפוצת מזיק זה בישראל ירדה בהדרגה. עד שנות השבעים היה נפוץ מאוד באסמים ובמוצרי מזון שונים, אך לאחר שנות השבעים הוא נעשה נדיר.
במשך התקופה של עשרים וחמש השנים האחרונות לא נתגלה מזיק זה ע"י צוות המעקב של המחלקה לאיסום במינהל המחקר החקלאי הבודקים תקופתית את התבואות המאוחסנות באסמים בישראל. אולם, עקב יכולתו להתפתח בתנאי הארץ, והמגבלות שמטילות מדינות המייבאות מזון מישראל, יש לכלול מזיק זה גם בישראל ברשימה של מזיקי ההסגר.
אורח חיים והתנהגות:
הנקבה מטילה כ- 40 עד 60 ביצים. מיד לאחר בקיעתם מתחילים הזחלים הצעירים לכרסם. הם ניזונים מגרגרים פגומים או גרוסים, שכן אין ביכולתם לכרסם גרגרים שלמים. מספר הנשלים תלוי במזון, בטמפרטורה ובלחות הסביבה.
בטמפרטורה של 35 מ"צ ובלחות יחסית של 73% הזחל מתפתח תוך כ-18 ימים, ומספר ההתנשלויות הוא ארבע בממוצע אצל הזכרים וחמש אצל הנקבות. בתנאים קיצוניים יכול מספר ההתנשלויות להגיע עד 15.
זחלים מבוגרים עמידים יותר מהצעירים. קיימת סברה שהזחל איננו יכול להתפתח בטמפרטורה נמוכה מ-21 מ"צ. לעומת זאת הוא יכול להתפתח לחות יחסית נמוכה עד כדי 2%. בתנאים של חוסר מזון, בצפיפות גבוהה, או בטמפרטורה נמוכה הזחלים נכנסים לתרדמה, שבה הם מסוגלים לחיות שנים אחדות. תופעה זאת ידועה כ - facultative diapause או quiescense. לאחר חזרת התנאים הנוחים לקיומם מתעוררים הזחלים מתרדמתם וממשיכים להתפתח. הזחלים מסוגלים לחיות בתרדמה ללא מזון כתשעה חודשים, ועם מזון עד כשלוש שנים. אורך חיי הבוגר שבוע עד שבועיים, והזכר מאריך לחיות מהנקבה ביום אחד עד ארבעה ימים. הזחלים נצמדים לכל עצם שעמו הם באים במגע בעזרת שערותיהם הארוכות וציפורני רגליהם, ולפיכך הם עלולים להתפשט במהירות רבה. לבוגרים אין כושר תעופה.
הנזק למזון נגרם בעיקר על ידי הזחלים, התוקפים לרוב בשכבה העליונה של צובר הגרגרים. בין המוצרים הניזוקים על ידי החיפושית נמנים דגניים, קטניות, מוצרי קמח, זרעים של צמחים אחרים, פירות יבשים וחומרים שונים מן הצומח ומן החי.
(c) כל הזכויות שמורות לחברת אחסנה ירוקה בע"מ.