זרעית אגוזי-אדמה
זיהוי:
זרעית אגוזי-אדמה הוא חרק גדול וחזק, הנחשב מזיק ראשי באגוזי-אדמה ובתמר הודי. הבוגר באורך 2.7 עד 4.3 מ"מ צבעו חום אדמדם עם כתמים כהים, לא סדירים בכנפיים הקדמיות. בנקבה פרק הבטן האחרון ארוך וצר. בירך של הרגל האחורית כרבולת בולטת העשויה בליטה גדולה אחת ושמונה עד עשר בליטות קטנות.
תפוצה:
מוצאו של המין C. serratus מאסיה והוא נפוץ באיזורים טרופיים וסובטרופיים רבים, במיוחד באיזורים החמים של אסיה, באפריקה המערבית והצפון- מזרחית, בהודו המערבית ובחלקים מאמריקה הדרומית והמרכזית, אולם רק באפריקה המערבית הוא מהווה מזיק ראשי באגוזי-אדמה מאוחסנים. בארץ נמצא מין זה בזרעי A. fernesiana ו- Acacia spirocarpa בואדיות של הערבה הצפונית.
אורח חיים והתנהגות:
C. serratus הוא מזיק קשה באגוזי אדמה לא מקולפים, ומזיק משני בתרמילי התמר ההינדי. הוא מתרבה על כמה מינים של עצים ממשפחת הקטניות. הביצים מוטלות ומודבקות על תרמילי אגוזי אדמה או על הזרעים, והפגיעה בפרי מתרחשת לעיתים לפני האחסון, כשאגוזי האדמה נאספים ומושארים לייבוש. הזחלים חודרים דרך קליפת אגוז האדמה וניזונים מהזרע. בדרך כלל עוזבים הזחלים את התרמיל לצורך התגלמות. הזחל טווה בית גולם דמוי נייר ומצמידו לצד החיצוני של התרמיל. פגיעה קשה מוגבלת בדרך כלל לשכבה החיצונית של צובר אגוזי האדמה.
התנאים המיטביים להתפתחות הם טמפרטורה של 30 עד 33 מ"צ ו-70% עד 80 לחות יחסית. בתנאים אלה תקופת ההתפתחות היא 40 עד 41 ימים. התרבות יכולה להתרחש גם בתחום הטמפרטורות 23 מ"צ עד 35 מ"צ. אגוזי אדמה נגועים ניכרים בחורי היציאה של הזחלים ובנוכחות גלמים מחוץ לתרמילים. נזקי אכילה בזרעים מתגלים עם פתיחת התרמילים.
(c) כל הזכויות שמורות לחברת אחסנה ירוקה בע"מ.